Celé Česko zachraňuje zubry a divoké koně. Petici již podepsalo přes šest tisíc lidí

2023 - 06 - 14
Celé Česko zachraňuje zubry a divoké koně. Petici již podepsalo přes šest tisíc lidí

Obrovskou odezvu v celé České republice vyvolalo ohrožení rezervace zubrů, divokých koní a dalších velkých kopytníků. Petici vodaprozubry.cz již podepsalo přes šest tisíc lidí a neustále přibývají další.

Lidé připojují rovněž slova podpory rezervaci i ochranářské společnosti Česká krajina, která ji v roce 2015 založila ve spolupráci s vědci. „Návrat zubra do ČR je významným z hlediska ochrany biotopů a cenných společenstev rostlin a živočichů. Také je to věc národní hrdosti mít zpátky tato vznešená zvířata,“ uvedl Stanislav Vrabec z Poličky. „Rezervace je úžasnou ukázkou ochrany přírody,“ připojila Štěpánka Čížková z Katovic. „Rezervace v Milovicích je jedna z nejvýznamnějších aktivit v ochraně přírody v ČR v současnosti. Její stabilizace a z toho plynoucí zkušenosti z dlouhodobého fungování jsou v zájmu všech, kterým záleží na našem životním prostředí. Napajedlo k tomuto cíli přispívá,“ uvedl Radek Litvin z Českých Budějovic.

Podporu rezervaci vyjádřili i další lidé. „Tento projekt je úžasný a podpora ochrany zvířat a přírody by měla být v moderní vyspělé společnosti naprostou samozřejmosti!“ konstatovala Irena Bílá z Prahy. „Česká krajina je mimořádný projekt, ostrůvek správně fungující přírody v našem zastavěném světě,“ ocenila projekt Eva Dygrynová z Klatov. „Je neuvěřitelné, že v této době může jeden jediný nemorální člověk blokovat a ovlivňovat ochranu přírody a zvířat. Ta by měla být v dnešní době prioritou číslo jedna,“ konstatovala Jana Woellerová z Prahy. „Není mi lhostejný osud těchto živých tvorů a dělá se mi zle z bezpáteřnosti ostatních,“ uvedla Lucie Kotliková z Ústí nad Labem.

„Chtěl bych všem, kdo podepsali petici a vyjádřili nám podporu nesmírně poděkovat. Tak velké množství podpisů po pouhém týdnu jsem nečekal. Veřejnost už tuto rezervaci zachránila opakovaně a věřím, že to dokáže i tentokrát. Nesmíme to vzdát, podporujte nás prosím dál,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina. Jeho cílem je dosáhnout přes deset tisíc podpisů.

Stále nechce zveřejňovat, který úřad nebo který konkrétní úředník vznik napajedla blokuje. „Snažíme se být pozitivní. Není to petice proti něčemu nebo proti někomu. Je to petice za záchranu jednoho z nejúžasnějších míst v České republice, jehož obnova by se nikdy nepodařila bez zubrů a dalších velkých kopytníků,“ uzavřel Dalibor Dostál.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět prostřednictvím portálu darujme.cz/krajina nebo nákupem na e-shopu www.zelenadomacnost.com, kde je rezervace jedním z podporovaných projektů.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Qminers, Semix, ProfiG2, Bird & Bird, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Accace, Zelená domácnost, Amanita Design, Linde, Vertue, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Nadace ČEZ, Megabooks CZ, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Hotelová škola Poděbrady, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost.

 

Česká krajina

Šultysova 170 • 284 01 Kutná Hora • Česká republika

Máte nějaké otázky? Napište nám: info@ceska-krajina.cz

Napište si o náš newsletter

Registrace je zdarma a můžete ji kdykoliv zrušit. Budeme Vám zasílat novinky a informace o aktualizaci našich stránek. Pro zrušení registrace stačí znovu vyplnit Vaší emailovou adresu.

© Copyright 2009 - 2024 Česká krajina • Všechna práva vyhrazena.